Y Ü K L E N İ Y O R





Kıyafetlerimiz:

Köyde yaşayan kadınlar şalvar, ferace oyalı yazmaları sürekli kullanmaktadır. Kasaba merkezinde etek, bluz, manto türü giysiler giyilmekle beraber oyalı yazmalar, ferace ve şalvarda kullanılmaktadır. Bazı köylerde özel iş giysisi olarak pamuk iplikte dokuma şalvar kullanılır.

Düğün, nişan, bayram gibi özel günlerde kadınlara ait yörede kullanılan farklı giysiler bulunmaktadır. Bunlar “Sitare” denilen kırmızı üzerine beyaz çizgili, geniş dökümlü ve “Mare” denilen geniş kesimli şalvarlar; şalvar üzerine giyilen ceket ve ceket içine yakasız, beyaz, önü süslü, dantelli ve boncuklu gömlekler giyilir. Bele gümüş yada altın kemerler takılarak ortasına krepler iliştirilir.

Başörtüsü olarak krep, ayağa da güllü çorap ve ayakkabılar giyilir. Bununla birlikte ” Pürçekli, Kenarı boncuklu, pullu” olarak adlandırılan kıyafetler, el dokuması çataklı, alacalı, pütükare, katıksız, ipekten güvez rengi gömlekler” de giyilmektedir. Bugün eflatun renginde kadife atlas ve sırma işlemeli giysilerde kullanılmaktadır.

Yörede kadınlar, süs eşyaları olarak gümüş ve altın bilezikler, gerdanlıklar, beşi birlikler ve küpe gibi takılarla gümüş kemer ve oyalar kullanmaktadırlar.” Çiçek, Biber, Dut, Kılçık, Yelpaze, Karanfil, Hanım beğendi, Bey beğendi, Koca, Yanış, İki Elti, Güllü, Lale” gibi oya çeşitleri mevcuttur.

Erkek giysilerinde eski dönemlerde kolları venü ipekle çitilenmiş el dokuması gömlek, geniş ağlı çuhadan yapılmış şalvar, bele sarılan yün kuşak, nakışlı örme yün çorap ve üstüne saçaklı ya da yollu poşu bağlanmış fes bulunurdu. Günümüzde kasaba merkezinde erkekler günün modasına uygun giyinmektedirler. Köylerde de aynı giyim ve kuşam yanında kasket ve örme bere diyenler görülmektedir.

Söğüt ve Civarında Kullanılan Deyimler;

Dumanın imana zararı dokunmaz.
Karacalar kütüğü gibi kararma.
Entari gömlek bir örnek.
Etten evvel çömleğe düşme.
Döşten girip baştan çıkma.
Nalla mıhın arasında vakit geçirmek.
Elalem duymadan it ürümeden.
Ağu yemiş tavuk gibi bakmak.
Sekiz okka yoğurttan dokuz okka darı çıkarmak.